Materiaalkeuze - Schaatsen

Ons motto is dat iedereen kan leren schaatsen. Om te kunnen schaatsen heb je een uitrusting nodig bestaande uit: schaatsen, kleding, handschoenen, muts en/of valhelm. De ijsbanen in Nederland verplichten dit, net als BSS. Veiligheid voorop!!

De startende kinderen bij BSS beginnen op schaatsen met een afneembare schoen welke in de oven kan worden verwarmd en dan aan de voet door middel van vacuüm wordt gezogen en zo aan de voet pas gemaakt. Dit draagt bij tot een perfecte pasvorm waarbij de kandidaat direct van het schaatsen kan genieten.

Het is mogelijk en aanbevolen om de schaatsen bij de vereniging, voor het seizoen te huren. Groei je tijdens het seizoen uit je schaatsen, dan kun je deze omruilen voor grotere. Zo heb je altijd de juiste schaatsen aan. Als je zelf schaatsen aanschaft is het belangrijk deze eerst bij de vereniging te laten controleren, dat ze goed passen en vooral niet te groot zijn (hierdoor kun je onnodig vallen).

Botte schaatsen glijden niet goed en zorgen voor soms lelijke valpartijen. Door regelmatig te slijpen, voorkom je valpartijen en blessures. Slijpen kan bij onze technische staf. We hebben door jarenlange ervaring met recreatief- en wedstrijdrijden de juiste apparatuur en kennis in huis. Bij het slijpen van de schaatsen door anderen, geven wij geen garantie voor goede kwaliteit. Bij het huren van schaatsen, van de vereniging, is het slijpen voor leden gratis.

Als de goede ronding in het ijzer zit is het, na een aantal keren schaatsen, verstandig om ze te laten polijsten (scherp maken). Heb je op natuurijs geschaatst, dan moeten de schaatsen geslepen worden voor je weer op kunstijs kan schaatsen.
Zijn de veters van de schaats te lang, bindt deze dan niet om de enkels of onder de voet! Dit belemmert de bloedsomloop en veroorzaakt koude, tintelende en zere voeten. Veter je schaatsen en laat onderin het stuk veter over. Knip dan in het midden er zoveel tussenuit, dat ze op lengte zijn en knoop de uiteinden aan elkaar. De geplastificeerde uiteinden blijven zo intact en de veters gaan niet rafelen. Vraag anders aan je trainer hoe je dit doet!

Neem altijd een oude lap of handdoek mee, zodat je na afloop van de training of wedstrijd je schaatsen kunt afdrogen. Bewaar je schaatsen nooit in de schaatsbescherming of hoezen, maar in bijvoorbeeld een oude handdoek. Gebruik de schaatsbeschermers wel bij het verlaten van het ijs; dit voorkomt beschadigingen van de ijzers (bramen).

Schaatsen, Materiaalkeuze, Info

Sponsors